Бензоїн / Styrax benzoin /

Ботанічна назва: Бензойна смола з острова Суматра — Styrax benzoin Dryander, Тонкінській стиракс бензойної — Styrax tonkinensis, Styrax tonkin
Синоніми: бензойна смола; сіамський бензоїн; бензоїн суматрінскій; Gum Benzoin; Siam Benzoin; Sumatra Benzoin, Benzoin (англ.), benjoin (франц.), Benzoeharz (нім.), benzoe dulcis (лат.)
Сімейство: Стіраксовие (Styracaceae)
Опис: Висока тропічне дерево висотою до 20 метрів з блідо-зеленим листям округлої форми. Нижня частина листа біла, плід приплюснутий, розміром схожий на мускатний горіх. Бальзамовой смола виділяється з надрізів на корі, застигає на світлі.
Колір: Styrax tonkinensis — Сіамський бензоїн — смола, зовні помаранчева або червонувато-коричнева, всередині — біла; Styrax sumatranum — бензоїн суматранський — сіро-коричнева тендітна маса з темно-червоними смугами.
Резиноїди отримують з обох типів бензоїну або з їх суміші. Резиноїди представляє собою оранжево-коричневу в’язку масу з насиченим солодким ароматом.
Аромат: Насичений, солодкий, ванільний
Метод отримання: бензоїн — бальзамічна смола, яка витягується з стовбура дерева методом надрізів, через які витікає смола. Резиноїди бензоїну готується зі смоли екстракцією розчинниками, наприклад, бензолом або спиртом, які потім випаровуються. Так само в невеликих кількостях отримують абсолют. У продаж бензоїн зазвичай надходить у вигляді розчину в етілгліколе чи іншому розчиннику.
Використана частина рослини: смола
Область виростання: Росте в тропічних районах Азії, смола здобувається головним чином на Суматрі, Яві і в Малайзії, а також у Лаосі, у В’єтнамі, в Камбоджі, Китаї та Таїланді
Інші види: Існує багато різновидів рослин сімейства Styrax, які теж дають смолу. Головними представниками вважаються S. paralleloneurus і S. tonkinenis
Клас:
Характеристика: 1. Бензоїн з Суматри являє собою сіро-коричневу крихку масу з червонуватими прожилками і характерним запахом. 2. Сіамський бензоїн — це оранжево-коричнева маса із солодким ароматом, що нагадує ваніль. Резиноїди отримують з обох типів бензоїну або з їх суміші. Резиноїди представляє собою оранжево-коричневу в’язку масу з насиченим солодким ароматом
Хімічний склад: 1. Бензоїн з Суматри: коніферілціннамат і сумарезіноловая кислота, а також бензойна кислота, корична кислота, сліди Стир, ваніліну та бензальдегіду. 2. Сіамський бензоїн: коніферілбензоат (65-75%), а також бензойна кислота, ванілін, цінамілбензоат

Традиційне використання: У східній медицині бензоїн, або смола пахощі, і тисячоліттями використовувався як ліки. Вважалося, що він може відганяти злих духів. У китайській медицині йому приписували властивості тепла і сухості, тому застосовували для лікування інфекцій сечостатевих органів і при нетравленні шлунка. На Заході його частіше використовували у вигляді настоянки для лікування респіраторних захворювань, а також при порізах і подразненнях шкіри. Інше призначення — консервація жирів

Психо-емоційна дія
Надаючи заспокійливу дію на нервову систему, бензоїн знімає напругу і стрес, повертає душевну рівновагу тим, хто відчуває себе пригніченою і самотнім. Бензоїн розсіює печалі, допомагає знайти упевненість, впоратися з втомою, подолати важкий психічний і емоційний стан. Масаж з бензойної смолою знімає стрес, розслабляє, піднімає настрій

Косметична дія
Надійний засіб догляду за потрісканої сухою шкірою, робить її еластичною. Знімає шкірні запалення, сприяє загоєнню різних шкірних ушкоджень, знімає лущення, регенерує пошкоджені клітини, прискорює загоєння, видаляє різні токсини з шкіри, стимулює циркуляцію крові
Пом’якшує обвітрену шкіру рук, загрубіла п’ят, ефективний при обмороженнях і висипаннях на шкірі. Сприяє загоєнню ран та виразок, застосовується при дерматитах, для зняття почервоніння, подразнення та свербежу

Цілюща дія
Протизапальна, антиоксидантну, антисептичну, в’яжучу, вторгнень, дезодоруючу, сердечне, сечогінний, відхаркувальний, седативну, загоює.
Європейські лікарі використовують бензоїн при порушеннях дихальної системи, таких як астма, бронхіти, застуди, кашель, ларингіти, синусити, болі в горлі і тонзиліти. Пом’якшувальну дію бензоїну тонізує легені, у той час як відхаркувальні властивості бензоїну допомагають очистити легені від накопиченої в них слизу.
Бензоїн підвищує фізіологічну силу і витривалість, і особливо корисний у процесі одужання.
Бензоїн покращує кровообіг, полегшує біль, у тому числі біль при артритах і ревматизмі, біль у м’язах і суглобах викликану підвищеною фізичною активністю і перенапруги.
Покращує травлення, надає заспокійливу дію на шлунок, зменшує метеоризм, нормалізує діяльність підшлункової залози. Будучи сечогінним властивостям допомагає полегшити дискомфорт при захворюваннях сечостатевої системи.
Полегшує симптоми при ПМС.
Знімає подразнення шкіри і прискорює загоєння ран і виразок, заспокоює збуджену шкіру, знімає почервоніння і свербіж при псоріазі, екземі та інших формах дерматитів.
Відомо про здатність бензоїну контролювати вміст цукру в крові, тому він може бути корисним для хворих на діабет.
Помітно зменшує запальні процеси в порожнині рота

Інше застосування: Настоянка бензоїну, відома як чернечий бальзам використовується при простуді, лихоманці, для пом’якшення болю в горлі, кашлю ларингітів. Вона покращує кровообіг, допомагає при запорах і метеоризмі, знімає запалення ясен. Резиноїди та абсолют застосовуються як фіксатори і аромату при виготовленні мила, косметики і духів, а в харчовій промисловості — при виробництві алкогольних і безалкогольних напоїв.

Методики застосування
Рецепти із застосуванням бензоїну

Запобіжні заходи і протипоказання:
Токсичність: У вигляді 8%-ного розчину в петролятуме за 48 год. не викликає роздратування шкіри людини.
Фототоксічность: не фототоксичності
Max% в косметичних і парфумерних засобах (IFRA): не обмежено
Вагітність: не застосовувати
Нетоксичний, не має подразливу дію. Однак спиртова настоянка може викликати роздратування шкіри у деяких людей.
Використання на шкірі як бензоїну, так і пахощі, і та всі похідні від нього продукти з особливою обережністю. А деякими джерелами взагалі не рекомендуються. Заборонено використання будь-яких препаратів, що містять стиракс і бензоїн, під час вагітності та годування дитини.

Відчуття

Поєднується
з маслами сандалового дерева, троянди, жасмину, кипариса, ялівцю, лимона, коріандру, коммифора, ладаном і іншими пряними маслами.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*